Vi startede tidlig med hundetræning med Dina, og var tilmeldt "hvalpemotivation" et par uger efter, vi fik hende hjem i 9-ugersalderen.
Dina var en meget energisk og lidenskabelig hvalp, og kunne derfor let lade sig distrahere af sine omgivelser, så derfor var hvalpemotivationen starten på en rejse i lydighed. Fem måneder efter startede vi lydighedskursus i Dansk Münsterländer Klub med henblik på at lære de grundlæggende ting som indkald, gå pænt i snor, sidde eller ligge og så bliver der og den slags. Dina blev bedste hvalp til den afsluttende prøve, men Dina var langt fra sikker i øvelserne, især når der var andre hunde/mennesker til stede.
Efter kurset fortsatte vi derfor træningen med nogle Kleiner Münsterländer-ejere, som også havde energiske og lidenskabelige hunde. Efter nogle måneders træning af lydighedsdisciplinerne, hvor vi gradvist udfordrede hundene med flere og flere forstyrrelser under øvelserne, besluttede vi at gå op til Lydighedsprøve 1 hos Dansk Kennel Klub.
Nedenfor kan du få et indtryk af, hvordan vi gennemfører træning med Dina. Lige fra starten har vi anvendt positiv forstærkning, når vi har skullet indlære og træne discipliner med Dina, og vi har altid delt opgaven op i flere momenter, som vi har trænet særskilt og derefter sat sammen til sidst. De fleste videoer er derfor fra den fase, hvor momenterne er sat sammen til den samlede øvelse.
Vi har sideløbende lavet jagttræning, hvor vi har fokuseret på apportering og sporarbejde. Det har været med henblik på, at Dina skulle bestå Jagtegnethedstest 1 og den indledende sporprøve, schweissprøven på 400m med et 3 timer gammelt spor. Begge prøve blev bestået i 2023.
Her benytter vi latex-dummies, som i vægt og form minder om fuglene (krikand og fasan). Når hunden klarer alle momenter med dummies, går vi videre med vildt.
To ænder er lagt ud i skovbrynet, og Dina sendes efter dem en efter en.
Kanin og hare er noget tingere end de fleste fugle, så vi lægger ud med at "løfte lidt håndvægte" og går derefter over til kort apportering af en kanin. Greb og aflevering er allerede på plads.
Når forberedelsene er på plads, fortsætter vi på "kaninbanen". Der er 40 meter ud.
En stolt ekvipage efter at have opnået 1. præmie i schweissprøve 400m/3 timer hos Tollerklubben i april 2023.
Næste prøve er det første "overnatningsspor", hvor spret har ligget 20 timer, og hvor prøven indeholder nogle momenter, der er lidt mere udfordrende. Det gik vi efterfølgende i gang med at træne til.
Vi træner et spor med to tilbagegange, som er en situation, hvor et spor slutter i en blindgyde, og hunden skal søge tilbage ad sporet for at komme videre.
Hunden skal lære selv at finde anskudssted/sårleje og kommunikere det til føreren. Vi har valgt, at dina skal vise det (markere) ved at lægge sig ned.
Bemærk inde i videoen, at sporlæggeren (føreren) er i tvivl om, hvor han har lagt sit spor - men så er det jo godt, at Dina kan vise det og markere et sårleje.
Lydighedstræning
Man starter typisk tidligt med lydighedstræningen fordi den mange gange er forudsætningen for at kunne lave jagttræning med andre hunde eksempelvis på kurser. Det gjorde vi også med Dina, men vi fortsatte med det længere end de fleste, så nu har vi en hund, der er godt styr på, også når der er andre hunde til stede.
Lydighed omfatter dog mere end det, der trænes til lydighedsprøver. Det er også ting ting som: stoppe med noget, når man siger "nej" - blive i bilen, når døren lukkes op - blive i huset, når døren åbnes - gå ud af køkkenet, når man siger det osv. Alt dette skal trænes, for at man har en omgængelig hund. Det er en stor opgave, men hvis man indlejrer små træningsmomenter i dagligdagen, så bliver belastningen spredt ud og føles ikke så stor. Samtidig styrker træningen båndet mellem dig og din hund, og I ender med at blive et sammentømret makkerpar.
Vi startede tidligt med lydighedstræning og fandt hurtigt ud af, at det kan man ikke træne for meget. Dina var en energisk og impulsiv hund, og det fik man at mærke under træningen.
Vi fandt hurtigt ud af, at det slet ikke er nok at træne alene - det er for nemt. Her træner vi med andre hunde, som er forstyrrende element for hinanden. Det gør, at hunden lystrer, også når der er fremmede eller andre hunde til stede. På videoen ser du blandt andet, at halvdelen af holdet træner lineføring, samtidigt med at den anden halvdel træner indkald - mere forstyrrende bliver det ikke.
Så var vi klar til at gå til lydighedsprøve med Dina. Her er vi til Dansk Kennel Klubs Lydighedsprøve 1. Det gik jo fint i starten, men så lavede Dina et par "smuttere"...
Det blev alligevel til en 3. præmie og dommerpanelet trøstepræmie.
Et halvt år efter gik vi igen til Lydighedsprøve 1 hos Dansk Kennel Klub. Bemærk, at det er samme dommer - som var ved at tabe både næse og mund.
Dina opnår 191 af 200 points og bliver bedste hund til prøven. Det var endvidere bedste resultat for Kleiner Münsterländere i Dinas årgang og næstbedste resultat for en Kleiner Münsterländer nogensinde. Joh, det var en god dag.